Dezvoltare Durabilă

Dezvoltarea durabilă promovează conceptul de conciliere între progresul economic şi social fără a pune în pericol echilibrul natural al planetei.

Dezvoltarea durabilă aduce în prim plan un nou set de valori care va ghida viitorul model de progres economic şi social, valori ce vizează mai ales omul şi nevoile sale prezente şi viitoare, mediul natural – protejarea şi conservarea acestuia, precum şi atenuarea deteriorării actuale a ecosistemelor.

Conceptul de dezvoltare durabilă poate fi caracterizat din mai multe puncte de vedere, prin următoarele elemente :

  • economie : eficiență, creștere, stabilitate

  • societate: nivel de trai, echitate, dialog social și delegarea responsabilităților, protejarea culturii/patrimoniului

  • ecologie: conservarea și protejarea resurselor naturale, biodiversitate, evitarea poluării

Educaţia pentru dezvoltare durabilă (EDD) impune o reorientare a sistemului educațional curent, bazat exclusiv pe oferirea de informaţii, către unul bazat pe tratarea de probleme și identificarea soluţiilor posibile. Instituţiile de învăţământ din sistemul formal joacă un rol important în dezvoltarea capacităţilor de la vârste fragede, oferind cunoștinţe și influenţând atitudinile și comportamentul copiilor. Este important să se asigure o bună cunoaștere în ceea ce privește dezvoltarea durabilă (DD) de către toţi elevii, iar aceștia trebuie să fie conștienţi de efectele deciziilor ce contravin unui proces de dezvoltare durabilă. 

O instituţie de învăţământ, în întregul ei, inclusiv elevii, profesorii, directorii și părinţii, ar trebui să urmeze principiile de dezvoltare durabilă.

Este importantă sprijinirea activităţilor de educaţie informală și non-formală pentru dezvoltare durabilă, deoarece acestea sunt un complement esenţial al educaţiei formale, inclusiv în cazul formării adulţilor. EDD non-formală are un rol special, deoarece este mai des centrată pe cel format, pune accent pe participare și promovează învăţarea pe tot parcursul vieţii. Educaţia informală la locul de muncă adaugă valoare atât angajaţilor, cât și angajatorilor. Cooperarea între actorii implicaţi în diversele forme de EDD ar trebui recunoscută și încurajată.

Educaţia, pe lângă faptul că este un drept al omului, este o premisă pentru obţinerea dezvoltării durabile și un instrument esenţial pentru o bună administrare, pentru adoptarea unor decizii în cunoștinţă de cauză și promovarea democraţiei. De aceea, educaţia pentru o dezvoltare durabilă poate ajuta să transforme perspectiva noastră în realitate. Educaţia pentru dezvoltare durabilă dezvoltă și îmbunătăţește capacitatea indivizilor, a grupurilor, a comunităţilor, a organizaţiilor și a ţărilor de a gândi și a acţiona în favoarea dezvoltării durabile. Ea poate genera o schimbare în mentalităţile oamenilor, potenţând capacitatea acestora de a crea o lume mai sigură, mai sănătoasă și mult mai prosperă, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii. Educaţia pentru o dezvoltare durabilă oferă o abordare critică, un grad sporit de conștientizare și puterea de a explora și dezvolta noi concepte, viziuni, metode și instrumente.

Obiectivele pentru dezvoltare durabilă

Adresă de email

tng2office@gmail.com

TELEFON

0766.765.765

Sari la conținut